سواد سلامت مادران باید ارتقا یابد

رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران با تأکید بر لزوم ارتقای سواد سلامت مادران، گفت: برای افزایش سواد سلامت باید از همه روش های هنری، فرهنگی و رسانه ای استفاده کنیم.

به گزارش خبرنگار ایکنا، به مناسبت هفته سلامت، سیدرضا رئیس کرمی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران و علیرضا اولیایی، منش، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران طی نشستی خبری به تشریح اقدامات و فعالیت های این دانشگاه پرداختند.

در ابتدای این نشست رئیس کرمی با تأکید بر اهمیت سلامت مادران در تولد نوزادان سالم، به شعار جهانی هفته سلامت اشاره کرد و گفت: شعار این هفته، «سرآغازی سلامت، آینده ای سرآمد» آمد که بر سلامت مادران و نوزادان تأکید دارد.

وی تصریح کرد: مادران باید روش های مراقبت از خود و جنینشان را بدانند. سلامت انسان اگر از همان جنینی مورد توجه قرار گیرد و روش های حفظ سلامت جنین و مادر و در ادامه پشت سرگذاشتن دوران بارداری سالم رخ دهد، جامعه دارای فرزندان سالمی خواهد شد.

رئیس کرمی به عناوین هفته سلامت اشاره کرد و گفت: امروز دوشنبه اولین روز هفته سلامت به نام هفته «عدالت در سلامت با پزشکی خانواده و نظام ارجاع» نام گذاری شده است. تحقق عدالت در سلامت به وسیله اجرای پزشکی خانواده و نظام ارجاع برنامه اصلی وزارت بهداشت در دولت چهاردهم است و بنا شده این طرح با اصلاحاتی از روستاها شروع شود. فلسفه اصلی طرح پزشکی خانواده، عدالت در سلامت است که همگان باید از آن برخوردار باشند.

وی ادامه داد: روز دوم با عنوان محیط سالم و جامعه سالم با مشارکت مردم» نام گذاری شده است. در شهر تهران با آلودگی هوا، آب و تغییرات اقلیمی مواجه هستیم که برای حفظ سلامت مردم باید این موارد مد نظر ما باشد. روز چهارشنبه به نام روز «سواد سلامت مادر، جوانی جمعیت، نسل توانمند» نام گذاری شده است. این حوزه، حوزه ای است که بیشتر همت رسانه ها را می طلبد و افزایش سواد سلامت با استفاده از روش ها و تکنولوژی های نوین بایستی صورت گیرد. البته دانشگاه علوم پزشگی تهران نیز سامانه «فصل بالندگی» را ویژه آموزش مباحث دوران نوجوانی تهیه کرده است که نوجوانان و خانواده های آن ها می توانند از این سامانه استفاده کنند.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران با تأکید بر اهمیت بحث سواد سلامت مادران، گفت: روز پنج شنبه به نام روز «فرهنگ، هنر، رسانه و سلامت» نام گذاری شده است و تأکید ما بر این است که برای افزایش سواد سلامت باید از همه روش های هنری، فرهنگی و رسانه ای استفاده کنیم. روز جمعه نیز به نام روز «ورزش همگانی، سلامت همگانی» نام گذاری شده است و همه ما می دانیم که نقش تحرک و ورزش در سلامت چه قدر مهم است اما این آگاهی باید به سمت عمل برده شود. روز شنبه ششم اردیبهشت ماه نیز به عنوان روز «مراقبت از جنین، سلامت نوزاد، آینده ای امیدبخش» نام گذاری شده است. باید برای داشتن باروری سالم و تولد نوزاد سالم تلاش کنیم چرا که این دو مهم نویدبخش آینده ای خوب برای همه ما است.

وی با اشاره به اینکه آخرین روز هفته سلامت با عنوان روز «نه به تصادف، آری به زندگانی» نام گذاری شده است، گفت: پویش نه به تصادف با آگاهی رسانی و رساندن مردم به این باور که باید قوانین را رعایت کنیم تا سالم بمانیم، ادامه پیدا خواهد کرد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه کاهش مرگ و میر مادران یکی از شاخص های مهم توسعه در جهان است، گفت: در چهار دهه اخیر فعالیت های زیادی در این زمینه صورت گرفته است و توانسته ایم آمار فوت مادران را به 23 مورد در صد هزار برسانیم اما همین رقم هم زیاد است.

آموزش دختران و مادران با سامانه شهاب

در ادامه، علیرضا اولیایی منش، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: سامانه هایی در کشور برای آموزش و ارتقای سواد سلامت مردم داریم، در دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز برای آموزش مادران و دختران سامانه «شهاب» راه اندازی شده و آموزش های اختصاصی سبک زندگی را به مادران ارائه می دهد.

وی ادامه داد: یک میلیون خانوار(بیش از سه میلیون و 200 هزار نفر) تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران هستند که از این تعداد 600 هزار خانوار را جذب آموزش های بهداشتی کرده ایم و 100 هزار مادر تحت عنوان سفیر سلامت فعالانه با ما ارتباط دارند. دو میلیون و 800 هزار نفر نیز در سامانه «سیب» ما ثبت نام کرده اند.

اولیایی منش در پاسخ به این سؤال که آیا به اتباع نیز خدمات ارائه می کنید، گفت: از جمعیت سه میلیون و 200 هزار نفر تحت پوشش ما 23 درصد را اتباع تشکیل می دهند و یک سوم مراجعات به شبکه بهداشت ما را اتباع تشکیل می دهند. سلامتی بحثی نیست که بتوانیم در آن استثنا قائل شویم. در حوزه بهداشت مثل واکسیناسیون و مراقبت ها موظفیم به همه به صورت یکسان خدمات ارائه کنیم.

در ادامه رئیس کرمی گفت: سالیانه سه میلیون مراجعه در حوزه بهداشت و 15 میلیون خدمت مثل واکسیناسیون به افراد تحت پوشش خود ارائه می دهیم و در فروردین ماه سال جاری 55 هزار مراجعه و پنج هزار و 800 بستری داشتیم و دو هزار و 400 عمل جراحی نیز انجام شده است.

وی با اشاره به اینکه کمبود کلاس، آزمایشگاه و شلوغی سربالین بیمار مشکلاتی است که به علت افزایش ظرفیت بروز کرده است، گفت: ما هزار و 200 عضو هیئت علمی داریم که حضور خوبی برای ارائه خدمت دارند.

رفتن پزشکان و خالی ماندن صندلی های دانشگاه ها

رئیس کرمی در خصوص مهاجرت پزشکان نیز گفت: برای هر پزشک زحمات زیادی کشیده شده تا به این مرحله برسد، طی سال های اخیر حدوداً 40 نفر رفته اند که رفتن حتی یک نفر هم زیاد است. اکنون مثل سراسر کشور درمجموع با صندلی خالی در برخی رشته های علوم پزشکی مواجه هستیم. علت کاهش استقبال از برخی رشته های پزشکی مشکلاتی است که در سراسر کشور وجود دارد که باید کمبودها را رفع کنیم.

کمبود دانشجو در رشته های اطفال و بیهوشی

وی ادامه داد: در رشته های اطفال، بیهوشی، طب اورژانس و عفونی استقبال در کل کشور کم شده است. اغلب افراد به رشته های تخصصی هم تمایل نشان نمی دهند که رفع این مشکل مبحثی کشوری است.

در ادامه اولیایی منش در خصوص فعالیت دانشگاه علوم پزشکی تهران در زمینه رشد جمعیت نیز گفت: طبق ساختار کشوری که قرارگاه های افزایش جمعیت ایجاد شده، در دانشگاه علوم پزشکی نیز این قرارگاه را داریم که بین تمامی دستگاه ها، دانشگاه علوم پزشکی در سال 1402 و 1403 مقام اول را کسب کرد. در زمینه فعالیت بین دانشگاه های علوم پزشکی نیز قرارگاه جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی تهران دوم شد و تلاش شده برای مادران باردار و مادران دارای فرزند کوچک تسهیلات مناسبی فراهم شود. همچنین تعداد زیادی خوابگاه متأهلی نیز تأسیس شده است.

کمبود واکسن مقطعی داشتیم

وی در پاسخ به سؤالی در زمینه کمبود واکسن، گفت: کمبود مقطعی واکسن داشته ایم اما کمبود دائمی یا طولانی نداریم و در زمینه واکسن های مهم کمبود مهم و جدی نداریم.

اولیایی منش به دیگر برنامه دانشگاه علوم پزشکی تهران برای کمک به مادران باردار و نوزادان اشاره کرد و گفت: با همکاری وزارت رفاه و کمیته امداد در حال رساندن سبدهای غذایی به مادران باردار که دچار سوء تغذیه هستند و در مناطق محروم زندگی می کنند و کودکانی که سوء تغذیه دارند، هستیم. در سال 1403 نسبت به سال 1402 سبدهای غذایی دانشگاه تهران دو برابر شده است. همچنین طرح مکمل یاری نیز اجرا می شود که طی آن به خانواده های محروم، مکمل های مورد نیازشان را توزیع می کنیم.

وی با تأکید بر اینکه متخصصان تغذیه ما مرتب با مردم در تماس هستند، گفت: خدمات ما به سالمندان در حال افزایش است و مراجعین سالمند ما نیز مدام در حال افزایش است.

در پایان این نشست، رئیس کرمی تصریح کرد: وظیفه ما تضمین سلامت غذا، تعیین غذای کامل، غنی سازی آرد با آهن و ...  و تأمین مکمل ها برای گروه های خاص است اما تأمین غذا برای احاد مردم بر عهده سایر نهادها است و اگر دانشگاه علوم پزشکی تهران بسته های غذایی ارائه می دهد، به دلیل علاقه دانشجویان و مسئولان این دانشگاه است.

انتهای پیام

نظرات

captcha